Musli to jeden z najlepszych pomysłów na zdrowe, pełne witamin śniadanie. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
Dzięki takiemu śniadaniu zapewnimy sobie energię oraz dobre samopoczucie na cały dzień. Nie każde musli jest jednak zdrowe. Istotne jest to, aby zawsze czytać skład wybierając określone płatki śniadaniowe.
Jak wybrać najzdrowsze musli?
W pierwszej kolejności patrząc na opakowanie płatków zwróćmy uwagę na poziom cukru. Jeśli jego ilość sięga 20 g lub więcej na 100 g lepiej zrezygnować z tego produktu. Na pewno nie będzie to zdrowy wybór. Oprócz cukru w składzie naszą czujność powinna obudzić zawartość syropów słodzących, emulgatorów oraz aromatów. Te wszystkie składniki nie są potrzebne i nie wpływają dobrze na nasze zdrowie. Zwracajmy uwagę również na kaloryczność płatków. Dobre musli mają od 300 do 370 kcal w 100 g płatków. Przyjrzyjmy się również na zawartość tłuszczu. Najlepiej jeśli nie ma go więcej niż 5g na 100 g płatków.
Aby mieć pewność co do tego, że musli śniadaniowe jest zdrowe, najlepiej skomponować własną mieszankę. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne ani nie zajmie dużo czasu. Dzięki takiemu musli nasze śniadanie będzie bogate w dobre węglowodany i zapewni kalorie na kilka godzin. Nie będziemy głodni i apetyt zostanie zaspokojony aż do obiadu. Domowe musli to bogactwo witamin z grupy B, selenu, cynku oraz antyoksydantów.
Aby przygotować zdrowe musli, będziemy potrzebować następujących produktów:
– płatki owsiane (około 3 szklanki),
– otręby (około pół szklanki),
– ulubione orzechy (około pół szklanki),
– dwie garście pestek z dyni,
– garść suszonej żurawiny,
– trochę rodzynek oraz posiekanych suszonych moreli (mogą być również inne suszone owoce),
– łyżka oliwy.
Kiedy przygotujemy już wszystkie składniki potrzebna nam będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Na takim podłożu rozsypujemy równomiernie wszystkie składniki, a na koniec skropimy oliwą. Tak przygotowaną mieszankę wkładany na 20 minut do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu całość należy ostudzić i pokruszyć na malutkie kawałki. Gotowe musli możemy przełożyć do słoików i codziennie rano spożywać z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Takie śniadanie to gwarancja udanego dnia.