Ciasta jak z bajki – czy można przygotować je w domu?

Pięknie wyglądające ciasta w cukierniach niejednokrotnie zapierają nam dech w piersiach! Wiele osób na ich widok zupełnie zapomina o swoich postanowieniach dotyczących zdrowego odżywiania. Dają się bez reszty porwać apetytowi na słodycze. Czy można odtworzyć takie słodycze w domu? Czy domowe wypieki mogą być równie zachwycające? Oczywiście, że tak!

Jest wiele prostych przepisów na ciasta, z którymi poradzi sobie nawet początkujący czy osoba, która ma „dwie lewe ręce” do pieczenia. Do takich prostych rozwiązań należą tzw. ciasta bez pieczenia, jak np. blok czekoladowy czy sernik na zimno. Proste biszkopty przekładane masą budyniową czy bitą śmietaną także mogą zachwycać.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy pamiętają z dzieciństwa osoby wychowujące się w czasach PRL- u. Mleko w proszku, kakao, trochę mleka i herbatników (albo i nie) i pyszne ciasto gotowe! Co prawda ten klasyczny blok może nie zachwycać swoim wyglądem, jednak wystarczy nieco zmodyfikować przepis lub udekorować ciasto, aby jego forma robiła wrażenie!

Inspirujące przepisy na to ciasto, np. blok czekoladowy podawany jak tort, Rocky road czy blok czekoladowy o smaku malinowym możesz sprawdzić na wkuchnizwedlem.wedel.pl

Sztuka dekorowania ciasta

Czasami nawet najprostsze ciasta wyglądają pięknie. Wystarczy zwrócić szczególną uwagę na proces ich dekorowania, na dobranie odpowiedniej polewy oraz posypek. Dużą popularnością cieszą się także ciasta z masą lukrową.

Warto szukać inspiracji na blogach o kulinariach lub skorzystać z gotowych produktów. Zwykłe ciasto oblane polewą z gorzkiej czekolady i ozdobione owocami lub orzechami będzie prezentowało się zjawiskowo!

Dlaczego warto wykonywać ciasta samodzielnie?

Satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego ciasta jest niesamowita. Stawiając na stół niezwykłe wypieki, budzące zachwyt wśród najbliższych, można poczuć prawdziwą radość. Przygotowując ciasta samodzielnie ma się także wpływ na ich skład oraz kaloryczność. Samodzielnie przygotowywanie pozwala m.in na użycie mąki razowej czy kokosowej, zastąpienie tłustego mleka tym odtłuszczonym czy roślinnym, wybranie jajek z wolnego chowu zamiast z chowu klatkowego. Przygotowywanie ciast w domu może być także świetną rozrywką, gdy robi się to z bliską osobą lub z dziećmi.

Kategorie
Poradniki